Tjejlopp - 8 Lopp bara för tjejer 2023

Lampa där det står "Ladies"

YES 🌟 Tjejlopp är loppen som vänder sig till kvinnliga deltagare! I Sverige har vi riktigt stora lopp som är bara för tjejer och de lockar varje år hundratusentals deltagare.

Det finns många fördomar mot tjejloppen. Men visste du att det har gjorts en studie vid Uppsala universitet av Karin S. Lindelöf och Annie Woube som visade att tjejlopp är ofta förenat med gemenskap, fest och glädje.

Några av slutsatserna som drogs i studien var att deltagandet i ett tjejlopp är stärkande och skapar självförtroende. Genomförandet och prestationen är drivkraften. Ett resultat är att kvinnorna genom tjejloppen initieras i och får tillgång till sportvärlden. Tjejloppens funktion som instegslopp är en viktig del i att ge kvinnor tillgång till motionsidrott och motivation för regelbunden träning.

Vill du veta mer om studien så presenteras forskningsresultaten i boken ”I tjejers spår – för framtids segrar: Om tjejlopp och villkor för kvinnors motionsidrottande”.


Men nu till loppen! I den här posten tipsar vi om 8 tjejlopp du kan ställa upp i! Hoppas du hittar något som passar dig och lycka till med träningen 🌸.


Vårruset - 2 maj till 13 juni

Vårruset är en löparturné som besöker 20 orter under säsongen. De börjar i Malmö den 2 maj och avslutar i Östersund den 13 juni. Du väljer själv om du vill promenera, jogga eller springa distanserna 2.5 eller 5 kilometer. De utlovas en riktigt trevlig kväll med härlig stämning, fin gemenskap och rörelseglädje. Får du med dig vännerna, kollegorna eller familj och bildar ett lag på 6 personer så bjuds ni på picknick efter målgång.

Platerna vårruset besöker under 2023
Platerna vårruset besöker under 2023

Tjejvättern - 10 juni

Ett motionslopp på cykel enbart för tjejer! Cykla själv eller ta med hela tjejgänget på lång utmaning som präglas av gemenskap och glädje. Banan är 100 kilometer med tre depåer och god service utmed vägen. Du leds söderut från starten i Motala, via Vadstena över natursköna Omberg, innan du får vända tillbaks över slätten och Rök och Skänninge, mot målet i Motala. Loppet ingår i En Svensk Klassiker - Tjej.

Banprofilen från Tjejvätterns hemsida
Banprofilen från Tjejvätterns hemsida

Tjejmilen Sälen by EQPE - 17 juni

Den perfekta utmaningen för dig som aldrig sprunit i fjällen! Men även loppet för dig som inte får nog av Sveriges vackra fjällstigar. Samla dina vänner och spring i klassisk fjällmiljö, men i relativt lättillgänglig terräng. Start och mål är på toppen av Lindvallen. Du tar sittliften Gustav Express både till och från evenemangsområdet. Banan går på befintliga leder som till stor del är spångade på Mellanfjället och Hemfjället förbi Hemfjällsstugan. Välj mellan 5 och 10 kilometer.

Karta över banan för både 10 och 5 kilometer från Tjejmilen Sälens hemsida
Karta över banan för både 10 och 5 kilometer från Tjejmilen Sälens hemsida

Vansbro Tjejsim - 7 juli

Var en del av den fantastiska stämningen och gemenskapen i Vansbro Tjejsim som simmas 1000 meter motströms i Västerdalälven i Vansbro. Loppet är perfekt för dig som vill börja simma i öppet vatten men även för de erfarna som vill testa krafterna på distansen. Loppet är en del av En Svensk Klassiker - Tjej.

Karta över bana med start och mål för tjejsimmet från Vansbrosimningens hemsida
Karta över bana med start och mål för tjejsimmet från Vansbrosimningens hemsida

SatMaran - MTB-loppet för tjejer - 19 augusti

Här är loppet för dig som älskar att cykla MTB! Det finns tre distanser att välja på, 14.5, 32 och 46 km. Banorna passar alla, oavsett om du vill tävla eller bara vara med. Start och mål på Blötbergets IP i Ludvika.

Tjejmilen - 2 september

Tjejmilen är Nordens största evenemang bara för kvinnor! Lördag den 2 september 2023 samlas alla löpare återigen på Gärdet i Stockholm för att springa eller gå 10 kilometer tillsammans. Banan som går på Gärdet och Södra Djurgården är flack och lättlöpt och går till stor del längs vattnet. Så den passar både dig som vill ta i ordentligt och springa på en viss tid men också dig om springer 10 kilometer för första gången.

Karta över banan från Tjejmilens hemsida
Karta över banan från Tjejmilens hemsida

Tjejmilen Trail - 2 september

Är du mer en traillöpare? Precis bakom Tjejmilens evenemangsområde gömmer sig vacker natur som är huvudingrediensen i Tjejmilen Trail. Här springer du 10 kilometer på varierat underlag med allt från smala slingrande stigar till bredare motionsspår och utmanande ridstigar men utan diken och sumpmark.

Karta över trailbanan från Tjejmilens hemsida
Karta över trailbanan från Tjejmilens hemsida

Tjejvasan - 24 feb (2024)

Loppet har varit 2023 men du kan redan nu anmäla dig till nästa års upplaga. Världens störta skidlopp - bara för kvinnor! Här åker elit och motionärer i samma lopp. Starten går i Oxberg och du skidar 30 kilometer, via genuina fäbodmiljöer och vacker barrskog, innan du glider in under målportalen i Mora. Loppet är en den av En Svensk Klassisker - Tjej.

Karta över banan för Tjejvasan från Vasaloppets hemsia
Karta över banan för Tjejvasan från Vasaloppets hemsia

startklar logo

Startklar är en försäkring för motions- och tävlingsarrangemang i Sverige. Den gäller 1 år för alla lopp du anmäler dig till under hela året. Så oavsett om du tänker springa ett eller tio lopp så räcker det med en försäkring!

Läs mer och köp här: Startklar


Vill du ha mer inspiration? Då hittar du som vanligt alla Sveriges lopp på 👇

Lopplistan.se logo