5 Höftövningar som gör dig till en bättre löpare

5 Höftövningar som gör dig till en bättre löpare

Höften är en viktig del av kroppen att ta hand om för löpare då den hjälper dig framåt när du springer. En stark höft ser till att du kan hålla balansen och belastar dina muskler kring höften på rätt sätt. En stark och stabil höft leder till färre skador och bättre rörelser. För bästa resultat bör du träna både rörlighet och styrka!

Här är våra 5 favoritövningar som stärker höften och musklerna omkring. Du kan göra dom var som helst, hemma, ute eller på gymmet. Testa att lägga in dom här övningarna i några styrkepass och se vilken skillnad dom gör för dig 💪.

Enbensmarklyft 3x10

Enbensmarklyft
Enbensmarklyft med vikt

Utgå från en rak position på ett ben. Ta en vikt i ena handen om du har någon, annars går det lika bra utan. Luta dig långsamt fram på ett ben. Stanna i det läget någon sekund och gå sedan långsamt upp till startposition.


Liggande sidobenlyft 3x10

Liggande sidobenlyft
Liggande sidobenlyft

Ligg på ena sidan med benen rakt ut och lyft sakta upp ena benet ungefär 45 grader. Håll den positionen en sekund och gå sedan långsamt ned igen.


Benspark bakåt 3x10

Benspark bakåt
Benspark bakåt

Utgå från en position på alla fyra. Lyft ena benet rakt bak, håll kvar där någon sekund och gå sedan långsamt ner igen. Tycker du det känns för enkelt? Lyft på den motsatta armen och sträck den rakt fram samtidigt som benet lyfter bak.


Musslan 3x10

Musslan
Musslan

Lägg dig på ena sidan med fötterna ihop och böjda knän. Lyft ena knät uppåt så högt du kan utan att du börjar rotera och ha fötterna kvar ihop. Sätt gärna en hand på höften så du känner att du inte följer med och roterar i lyftet.


Höftlyft 3x10

Höftlyft
Höftlyft

Ligg på rygg och placera fötterna nära rumpan. Spänn magen och rumpan och lyft sedan upp till en brygga. Håll kvar där någon sekund och gå sedan långsamt ned igen. Känner du att det blir för lätt kan du använda ett miniband eller lyfta ett ben.


Glöm inte att stretcha - här är vår favorit 🎉

Höftböjaren
Höftböjaren

Vi gillar att stäcka ut höftböjaren för att inte bli stela och få en sittande löpstil. Ställ dig i ett lågt utfallssteg, spänn rumpan och tryck dig fram tills du känner att det sträcker skönt i höftböjaren. Lägg gärna på en armsträckning för att känna att du verkligen får stäcka ut. 😌

Lycka till med träningen!