Vilodagar ⎻ Därför kan dom vara avgörande för din träning!

alfapet med ordet rest

Vilodagar kan ofta bli förbisedda. Känner du igen dig? I den här posten kollar vi på vikten av vilodagar och hur de hjälper dig att båda återhämta, förhindrar utbrändhet och i slutändan gör dig bättre i din sport!

Därför ska du ha vilodagar

Skadeförebyggande

Både att överträna och att inte ge din kropp den vila som behövs kan leda till överbelastningsskador. Det kan exempelvis vara förtöjningar och stressfrakturer. Vilodagarna hjälper till att minska risken för dessa skador genom att ge muskler, senor och ligament tid att återhämta och anpassa sig.

Prestationsförmåga

Vilodagar spelar en helt avgörande roll för att förbättra din prestationsförmåga. När du tränar hårt så samlar du på dig utmattning och stress i kroppen, och utan tillräcklig vila kan din prestation platåa eller i värsta fall till och med försämras!

Muskelåterhämtning

Vid fysisk aktivitet, speciellt vid intensiv träning eller styrketräning, skapar du mikrobristningar i dina muskelfibrer. Dessa mikrobristningar är en helt normal del av muskeluppbyggnadsprocessen och vilodagarna låter din kropp reparera och återuppbygga dessa muskelfibrer som i sin tur vilket gör dem starkare och mer motståndskraftiga.

Hormonbalans

Väldigt intensiv träning kan tillfälligt störa hormonbalansen, särskilt när det kommer till uthållighetsidrottare. Men med tillräcklig vila så återställs den, inklusive kortisol- och testosteronnivåer.

Kvinna som gör yoga

Långsiktig hållbarhet

För att din träning ska vara hållbar i längden så borde din träningsplan innehålla vilodagar. Även perioder av lättare träning, alltså en lägre belastning. På så vis minskar du risken för skador, kronisk trötthet och utbrändhet.

Undvik platåer

Framsteg i din kondition sker ofta i cykler där kroppen anpassar sig till en viss träningsstimulans och sedan börjar framstegen att sakta ned. Genom att ha vilodagar så låter du din kropp få återställas för att sedan kunna reagera mer effektivt på nästa träningscykel. På så vis hjälper det dig att ta dig igenom platåer.

Mental återhämtning

Vilodagar handlar inte bara om den fysiska återhämtningen utan ger också mental återhämtning. Träning, speciellt pulshöjande träning är jättebra för vår mentala hälsa, men träning kan vara mentalt påfrestande. Att inte få mental återhämtning kan leda till utbrändhet, minskad träningsmotivation och mental trötthet. Vilodagarna erbjuder en chans att återhämta din menatal hälsa på samma sätt som din fysiska.

Immunförsvaret

Intensiv träning kan tillfälligt försvaga ditt immunförsvar. Vilodagarna ger det en chans att återhämta sig. Då minskar risken för sjukdom eller infektion. Det här är särskilt viktigt under perioder av mycket tung träning eller när du utsätts för andra stressfaktorer.

Antal vilodagar

Är högst individuellt och vi alla är ju olika med olika förutsättningar. Vi kan väl komma överens om att ha iallafall en vilodag i veckan? 😉 Viktigast av allt är att du lyssnar på kroppen och utgår från din egna förmåga.


Lopplistan.se logo