Spring ett ultramaraton - 7 lopp i Sverige

Spring ett ultramaraton - 7 lopp i Sverige

Ett ultramaraton, också kallat ultra distans eller ultra löpning är alla distanser som är längre än ett maraton (42.195km).

Att springa ultra är, usäkta ordvalet, att springa långt som fan. Det finns olika typer av lopp när det kommer till ultradistans. Antingen springer löparna en fixt sträcka, som 50 km. Eller så springer de så långt de hinner på en fixt tid, exempelvis 6 eller 24 timmar.

De flesta som har genomfört ett maraton kan springa ett ultralopp. Det handlar mer om att träna den menatala biten och att kunna få i dig någon typ av mat under tiden du springer än att bara nöta långpass. För långt kan du ju förmodligen redan springa om du är redo att skriva upp dig på ett ultralopp 😉.

Har du sprungit maraton och är nu redo för nästa steg? Eller har du sprungit långdistans ett tag och är sugen på en ny utmaning? Här under tipsar vi om 7 ultralopp i Sverige! 👇🏼

7 Ultralopp i Sverige


1. Eco Trail - 16 juni | 80/45 km

Loppet som nästan gör dig till ett med naturen. Du kan välja på flera distenser men för att komma upp i ultramarathon finns 80 eller 45 km. Väljer du 80 km får du 85% natur och 45 km ger dig 87% naturlöpning, fantasktiskt va? Upplev Stockholm som du aldrig gjort förr! 🏃🏼‍♀️

2. Jättelångt - 17 juni | 70 km

Ett fantastiskt bra namn på ett ultralopp, jättelångt är precis vad loppet är! Du springer genom vacker natur i roslagen på grusvägar, stigar, körvägar, hagar, skogar och längs stränder och hav. Banan följer Roslagsleden mellan Grisslehamn och Norrtälje.

3. Mora Trail - 8 juli | 45 km

Vackra och natursköna Mora erbjuder ett ultramarathon på 45 km. De vänder sig till dig som vill ha en riktig naturupplevelse! 🌲 Mora Trails 45 km är ett varvlopp där varje varv är 15 km.

4. Ultravasan - 18 augusti | 90/45 km

Vasaloppet är världens största, äldsta och längsta långlopp på skidor. Här är möjligheten att springa hela vägen! Ultravasan 90 km går på 60 km skogsväg/Vasaloppsspår, 6 km grus, 18 km stig och 6 km asfalt. Missa inte det här!

5. Höga Kusten Trail - 1 september | 43 km

Höga Kusten Trail, ett av Sveriges vackraste upplevelselopp! Du har 12 timmar på dig att springa, jogga eller snabbvandra genom Höga Kustens höjdpunkter. Banan följer en kombination av kustnära berg, djupa urskogar och en skimrande kust.

6. Kullamannen Ultra 100 miles - 2 november | 161 km

En bana som följer tolv fantastiska naturreservat. När du tar dig i mål har du tillryggalagt cirka 161 km och fått erövra rejält med backar, närmare bestämt ca 4300 m backe. Banan är ganska komplex i all sin enkelhet, vågar du anta utmaningen? 😉

7. Blåfrusen Ultramaraton - 8 december | 70 km

Banan är en vändbana med start och mål vid Domarudden och vändpunkt i Vaxholm. Banan är 70 km och går längs Blå Leden. Arrangören beskriver banan som minst sagt omväxlande. De säger att du får uppleva: grusvägar, skogsstigar med rötter och stenar, snår, parkstigar, partier med blötmark, gräs, leriga hästhagar, hala berghällar och några få korta partier med asfalt.


Känner du dig redo för att springa redan 2018 så stort lycka till! Om inte så är det bara börja nöta inför 2019 😉 Fler lopp hittar du på Lopplistan.se!