Ska vi snacka om Abborrbacken i Lidingöloppet?

Ska vi snacka om Abborrbacken i Lidingöloppet?

Lidingöloppet är ett av våra mest klassiska och populära lopp. Ett sånt där lopp många känner att man helt enkelt vill ha sprungit så man är med på vad alla snackar om i fikarummet varje år i slutet av september 😉.

Lidingöloppet är ett fantasikt vackert men krävande lopp på 30 km med en hel del backar du ska ta dig både upp och ned för. Den del av banan det snackas mest om är sista milen. Antagligen för att det är här värstingen Abborrbacken kommer. Men även för att du redan sprunit 20 km när sista milen väl kommer.

Här ser du banprofilen för sista milen och de tydliga stigningarna du har kvar:

Banprofil från Lidingöloppet

Lite fakta om Abborrbacken:

  • Den kommer när du redan sprungit 25 km.
  • Den är 522 m lång.
  • Du gör en 40 m stigning.
  • Lutingen är som mest 12% under 100 meter i backens fösta tredjedel.

Det här kan låta skrämmande och det är jobbigt att springa upp för en backe som Abborrbacken men vet du vad, det är långt ifrån omöjligt och tusentals människor gör det varje år. Det är ju trottsallt bara en backe!
Backen startar brant men planar ut. Så känns det för tungt, gå i början och kom igång och spring igen när det planar ut. Tänk på att snart är du här 👇

Bild på högsta punkten från Lidingöloppet

Efter Abborrbacken kan du pusta ut och återhämta dig en kort stund innan du möter Karins backe. Den är inte så lång, men brant. Den kan kännas jobbig med 28 km i benen men sen går det lättare! Och du, tänk på att du efter detta backe bara ska springa utför och in i mål 🥇.


Stort Lycka till på Lidingöloppet! Kör hårt och bli inte avskräckt av backarna. Det är en riktigt fin bana du kommer att njuta hela 30 km 💙.