Ska vi snacka om Abborrbacken i Lidingöloppet?

Skyltning till lidingöloppet

Lidingöloppet är ett av våra mest klassiska och populära lopp! Det är ett sånt där lopp många känner att man helt enkelt vill ha sprungit, så man är med på vad alla snackar om i fikarummet slutet av september 😉.

Lidingöloppet är ett fantasikt vackert men krävande lopp på 30 km. Du kommer springa en hel del backar och den del av banan som det snackas mest om är sista milen. Antagligen för att det är här värstingen kommer - Abborrbacken.

Så här ser banprofilen ut för sista milen:

banprofil sista milen
Banprofil från Lidingöloppet

Lite fakta om Abborrbacken:

  • Den kommer när du redan sprungit 25 km.
  • Den är 522 m lång.
  • Du gör en 40 m stigning.
  • Lutingen är som mest 12% under 100 meter i backens fösta tredjedel.

Det här kan låta skrämmande och det är jobbigt att springa upp för en backe som Abborrbacken. Men vet du vad, det är långt ifrån omöjligt och tusentals människor gör det varje år!

Backen startar brant men planar ut. Så känns det för tungt, gå i början och kom igång och spring igen när det planar ut. Eller vet du vad, du kan gå hela backen. Tänk på att snart är du här 👇

högsta punkten

Efter Abborrbacken kan du pusta ut och återhämta dig, men bara en kort stund innan du möter Karins backe. Den är inte så lång, men brant. Den kan kännas jobbig med 28 km i benen men sen går det lättare! Efter den backen ska du bara springa utför och in i mål 🥇.


Stort Lycka till på Lidingöloppet! Kör hårt och bli inte avskräckt av backarna. Det är en riktigt fin bana du kommer forhöppningsvis njuta hela 30 km. 💙

Lopplistan.se