Race report — Challenge Vansbro

Deltagare som springer lopp

Challenge Vansbro ett mycket välarrangerat triathlon! Det är bra banor för alla tre grenar och fantastiskt stöd från funktionärer och supportrar längs med banan. Jag rekommenderar varmt loppet till dig som är ute efter en ny utmaning!

Loppet erbjuder olika distanser och i den här race reporten handlar om medeldistansen (1.9 km simning, 90 km cykel, 21.1 km löpning) som jag, Lisa, medgrundare av Lopplistan deltog i 2022.


Dagen innan tävling

Oj vad nervös jag var innan vi kom till Vansbro. Väl på plats kändes det bättre, det brukar ju vara så. Vi var på plats på lördagen för incheckning av cykel och uthämtning av startkit. Bilen parkerades och vi gick för att hämta ut startkuvert och spana in banan innan cykeln skulle checkas in. Allt gick jättesmidigt i nummerlappsutdelningen så det fanns gott om tid för att gå omkring och bekanta sig med banan och kolla på deltagarna som var med i andra lopp under lördagen. Jag blev väldigt inspirerad av de som simmade Vansbro 10km som nu finns med på min lista av "lopp jag vill göra" 😀.

Innan cykeln skulle checkas in ville jag testcykla då jag kände på mig att något var tokigt efter transporten. Det visade det sig att växlarna inte riktigt ville samarbeta. Det blev bara värre och värre ju mer jag växlade och till slut kunde jag inte byta mellan stora och lilla kuggen och de två sista växlarna på lilla kuggen bara hoppade och dröjde. Suck. Som tur var fanns cykelservice på plats på arenan och jag fick snabbt hjälp att spänna om växlarna. Tack, tack, tack för att cykelservice erbjöds på plats. Jag blev lite svettigt där en stund!

Jag lämnade cyklen på min plats i växlingsområdet och åkte tillbaka till stugan för middag och uppladdning.

Tävlingsdagen

Det fanns gott om tid att göra i ordning sina prylar i växlingsområdet på morgonen innan start. Området öppnade redan 07.00 och första start gick inte förens vid 09.00.

Här är min plats i växlingsområdet:

Växling i triathlon

Här har jag:

 • Cykel
 • 2 vattenflaskor på 500ml/styck
 • Ramväska med 2 Clifbar och 4 Enervit Gel
 • Sadelväska med 2 extra slangar och ett punkaverktyg
 • Minipump
 • Hjälm
 • Cykeltröja
 • Racebelt med nummerlapp
 • Liten handduk för att torka av fötterna efter simningen
 • T-shirt till löpningen
 • Solglasögon
 • Löparskor
 • Strumpor
 • 2 Enervit gel till löpningen

På morgonen innan starten la jag alla mina saker vid cykeln. Jag kontrollklämde på bakdäcket och det hade blivit mjukt! Men va? Tänkte jag. Jag pumpade ju det sista jag gjorde igår? Ventlien behövde vridas till lite, så slutade det läcka. Kanske hade den fått sig en smäll? Eller hade jag pumpat helt galet igår? Hur som helst så lånade en trevlig växlingsområdes-granne ut sin pump (min storpump hade jag lämnat i bilen) så var allt bra igen. Jag tänkte för mig själv att nu kommer allt gå bra på loppet. Efter allt detta cykelstrul som gjort mig nervös så förtjänar jag att det ska rulla på härifrån 😉, och det gjort det!


Cirka 20 minuter innan starten tog jag på mig våtdräkten och gjorde mig redo för att gå till start. Vi fick gå i vattnet cirka 100 meter från startlinjen. Jag gillade det. Det gav mig en stund att vänja mig, få simma och värma upp lite innan det gällde.

Starten gick och vi alla simmade iväg. Jösses vad rolig simningen var! Banan är toppen! Rakt fram sen vända och upp igen. Perfekt tyckte jag, bara att köra. Simbanan är väldigt publikvänlig då det är lätt att följa simmarna hela vägen!
Jag simmade och andades i tvåtakt. Tretakt som jag tränat på gick inte. Jag hade för mycket pepp och adrenalin i kroppen och luften behövde komma ut. Sen är det ju lopp, då tar man alltid i lite extra 😏.

Efter simmet växlade jag till cykeln och gav mig ut på banan. Arrangören hade gjort det väldigt enkelt att hitta längs banan. Det var vita pilar på marken och funktionärer i alla svängar som hjälpte till. Mycket bra! 👏
Banan var snabb och fin. Den är två varv och det kändes bra. På första varvet var allt nytt och spännande och andra varvet visste jag vad som väntade. De andra deltagarna hejade på när de cyklade om och det var en härlig stämning ute på banan. Sol fick vi också!

Karta från Challenge Vansbro över cyklingen. Fler loppkartor hittar du på deras hemsida: challenge-vansbro.com
Karta från Challenge Vansbro över cyklingen. Fler loppkartor hittar du på deras hemsida: challenge-vansbro.com

Efter cykeln växlade jag till löpning och passade på att besöka toaletten i växlingsområdet innan jag gav mig ut på 21.1 km löpning. Banan var en 5,25 km varvbana som gick genom centrala Vansbro vilket gjorde att det var fantastiskt stöd från supportrar hela vägen. Jag har aldrig varit med om ett lopp där det hejas på så mycket som under löpningen här. Helt otroligt! 🤩

Det fanns två vätskekontroller varje varv med bra mellanrum för att fylla på med mat och vätska. Det fanns allt från gel, banan och chips, till vatten, sportdryck och redbull.

För varje varv man springer får man ett armband i olika färger så det var enkelt både för mig själv och supportrar att hålla koll på hur många varv det är kvar och när jag skulle vika av mot upploppet och gå i mål.

Löpmomentet

Sista varvet såg jag verkligen fram emot att komma in i mål. Det kändes i vaderna och låren att jag var mer än redo för att gå i mål nu. Samtidigt hade dagen gått så snabbt. Timmarna liksom försvann på något sätt. Jag antar att man är så närvarande och fokuserad att man inte tänker på tiden. Eller så hade jag bara så himla roligt. Ni vi vet ju vad man säger "det går fort när man han roligt"!

Avslutningen

På upploppet kändes allt toppen! Det var så härligt att få springa in på röda mattan och höra hejarop. Det är det här som gör all träning och slit värt det. Allt jag gjort fram till just denna stund. Att passera mållinjen och få medaljen runt halsen och bara känna "YES! Jag gjorde det!" 🥇