5 Vanliga Myter om Knäskador
Knäskador är vanliga bland både motionärer och elitidrottare, och det finns många missuppfattningar om vad som egentligen orsakar skador och hur de bör behandlas. Tyvärr kan myter kring knäskador leda till felaktiga beslut, vilket kan förlänga återhämtningstiden eller till och med göra skadan värre. I denna post tar vi upp de 5 vanligaste myterna om knäskador.
Myt 1: Vila är den bästa och enda lösningen för knäsmärta.
Att vila helt kan hjälpa till att lindra akut smärta och inflammation i början av din skada, men långvarig inaktivitet kan försvaga musklerna runt knät, vilket i sin tur förvärrar problemet och minskar knäts stabilitet.
Efter du gett dig själv den initala vilan är det viktigt att återgå till rörelse. Men istället för att gå tillbaka till det du gjorde innan kan du fokusera på lågintensiva aktiviteter, tänk promenader, rörelse, cykla. Blir det inet nättre bör du söka professionell hjälp.
Myt 2: Knäskador beror alltid på en enskild olyckshändelse.
Även om akuta trauman, såsom ett fall eller vridningar, ofta är orsaken till vissa knäskador, så kan många knäproblem också bero på gradvis överbelastning, svaghet i muskler, eller felaktig biomekanik. Försök att identifiera bakomliggande orsaker till knäsmärtan, såsom överanvändning eller om du använder felaktig teknik vid träning.
Myt 3: Knäböj och andra tunga styrketräningsövningar är farliga för knäna.
Rätt utförda knäböj och andra styrkeövningar stärker musklerna runt knäet, förbättrar stabilitet och kan till och med minska risken för skador. Det är tekniska fel eller en för snabb ökning av belastningen som oftast orsakar problem.
Gå inte djupare än vad balansen klarar av för att hålla kroppen i rätt position och lägg inte på för mycket vikt, bygg upp vikten under tid.
Myt 4: Knäskydd och tejp är alltid nödvändigt för att undvika knäskador.
Knäskydd och tejp kan ge dig extra stöd vid behov, men de är inga långsiktiga och hållbara lösningar för att förhindra skador eller återkommande problem. Om du förlitar dig enbart på dessa kan musklerna bli svagare över tid och istället förvärra dina problem.
Använd istället skydd och tejp under begränsade perioder, som exempelvis när du återgår till löpning efter en skada.
Myt 5: Smärta i knäet betyder att du bör sluta träna helt och hållet.
Att undvika träning helt kan faktiskt förvärra vissa knäproblem eftersom det leder till svagare muskler och minskad flexibilitet. Sluta inte träna, sök professionell hjälp istället!