Den stora loppguiden för Backyard ultra

loppstart

Backyard ultra är ett koncept som riktigt växt sig fast och blivit stort i Sverige de senaste åren. Idag har vi mängder av lopp att välja på och här listar en hela 14 backyardlopp runt hela Sverige i datumordning som du kan springa 2024.

Vad är Backyard Ultra?

Det är en tävlingsform för ultralöpning. Deltagarna springer en sträcka på 6,7 kilometer med ny start varje timme, så många gånger som möjligt. Tiden som deltagaren har kvar mellan sin målgång och nästa start går till återhämtning. Den sista deltagaren som kommer till starten och avslutar varvet vinner tävlingen!


WINTER BAY Backyard Ultra - 4 maj

Plats: Stockholm
WINTER BAY Backyard Ultra är loppet mitt i centralaste Stockholm - med start och mål precis vid Liljeholmens T-bana. Här erbjuds en fina och varierande bana, som går vackert längs med sjön Trekanten, rundar magnifika Vinterviken & tillbaka igen på andra sidan sjön till Trekantsparken.

Backyard Ultra Sölvesborg - 11 maj

Plats: Sölvesborg
Den 11 maj klockan 10:00 är det dags för Backyard Ultra i Sölvesborg. Start och mål är vid Havsudden/Brofästet Hamngatan Sölvesborg. I startavgiften ingår startplats, medalj och energibord vid varvningen med både vätska och ätbart. Den uppmärkta varvbanan mäter 6706 meter.

Avesta Backyard Ultra -  6 juni

Plats: Avesta
Tidigare kallad Avesta Jerverkvers Varvbana. Banans längd är justrerad till 6706 meter och är därmed ett backyardlopp nu. Vid varvningsområdet finns plats för egna bord, stolar och annat du kan tänkas vilja ha med dig. Under loppet finns en välutrustad dryck- och energidepå vid varvningen vid Lerbäcken. Här hittar du allt från vatten, sportdryck, läsk och saft till smörgåssnittar, köttbullar, saltgurka och chips.

Nalta Backyard Ultra - 15 juni

Plats: Piteå
Området på Ursberget, där start, mål och varvningen sker, har en stor gräsplan med utrymme för att sätta upp ett tält, en stol och annat ni kan tänkas vilja ha med er. Banan är 6.7 km lång med cirka 65 höjdmeter. Delvis är det ganska tekniskt krävande uderlag bestående av mestadels skogsstigar, motionsspår, grusväg samt ca 200m asfalt.

Älvdalen Backyard Ultra - 15 juni

Plats: Älvdalen
Start och mål på Älvdalens IP. Där finns möjlighet att sätta upp sitt eget lilla tält och att ha med sina egna brassestolar eller liknande så att man kan skönt sitta och vila vid varje varvning. På varvningsområdet kommer det även att finnas en välfylld vätske och energistation samt toaletter. Banan är 6,7 km och går på varierande underlag. Ca 1.0 km asfalt och ca 5.7 km varierad terräng.

backyardlöpare

Backyard Ultra Nämforsen - 29 juni

Plats: Näsåker
Banan går i varierad terräng med bitvis relativt teknisk och krävande banprofil. Startområdet är en stor inhägnad yta på en privat gård som tidigare varit en prästgård. På gården finns gott om plats för alla att ställa upp camps och även för supportrar att heja på deltagarna.

High Coast Backyard - 20 juli

Plats: Svanö
Första starten går vid 9.00 på Svanö, en ö cirka 1 mil söder om Kramfors vid Sandöbon. Loppet går på 50% grusväg och 50% skogsstig och kommer vara relativt lättsprungen. I samband med varvning kommer det finnas ett energi- och vätskebord och utöver det serveras varm mat vissa tidpunkter under loppets gång.

Backyard Ultra Sydkusten -  juli

Exakt datum kommer men loppet går i juli varje år.
Plats: Trelleborg
Start och mål på Albäcksvallen. Där finns möjlighet att sätta upp sitt eget lilla tält och att ha med sina egna brassestolar så att man kan sitta och vila vid varje varvning. På varvningsområdet kommer det även att finnas en välfylld vätske- och energistation. Banan består av blandat underlag där cirka 700 m är på asfalt och 6 km blandad terräng, mestadels stig.

Klåveröd Backyard -  juli

Exakt datum kommer men loppet går i juli varje år.
Plats: Klåveröd
Här får du springa backyard i de "skånska alperna". Njut av att tassa fram i Söderåsens bokskog och har du tur få du se Rakkeln som hänger i området och samtidigt känna doften av kossor och höns. Banan kommer att gå på de fina stigarna som underhålls av Stiftelsen Skånska Landskap samt korta partier på grusväg.

trail runner

Personliga Rekordens Backyard - 10 augusti

Plats: Växjö
Banan som har cirka 35 höjdmetrar går på ungefär 3 km asfalt och resten är grus och stig. Det är en väldigt fin och varierande bana som är lättsprungen för att du som tävlande ska kunna delta så länge som möjligt i loppet. I varvningsområdet tillhandahåller arrangören ett energibord med allt från sportdryck till godis. Var 6:e timme serveras lagad mat, med start efter fyra timmar.

Bunketorp Backyard Ultra Trail - 10 augusti

Plats: Lindome
Bunketorp Backyard Ultra Trail går i det natursköna Bunketorp i Lindome söder om Göteborg. Banan går på sköna vältrampade stigar och motionsspår genom skogen. Ingen asfalt, inga grusvägar och inga långa raksträckor. Den är vacker, omväxlande och slingrar sig hela tiden mellan träden, runt bergknallar, bredvid sjöar, runt mossar och inte minst - upp- och nerför backarna.

Big Shadow Backyard - 31 augusti

Plats: Stockholm
Bana sträcker sig runt Stora Skuggan främst på elljusspår men även stig. Den innehåller ca 85 höjdmeter och är relativt lättlöpt. Första delen ger mest trail och stiglöpning längst med vattnet en kort passage, därefter följer eljusspår och grusväg resterande bit fram till vändpunkt vid småbåtshamnen. Ett litet guldkorn är att vid växlingsplatsen där du kan sätta upp camp finns arrangörens egna kockar som lagar mat!

BTR Vineyard Backyard Ultra - 7 september

Plats: Varberg
Banan består av grus och gräs. Ni kommer njuta av både vindruvor och sjöutsikt under större delen av varvet! Banan är markerad och snitslad med rödvita snitslar samt med orangea pilar vid riktningsförändringar, så det är busenkelt att hitta. Vätska och energistation finns på varvningsområdet. Här serveras allt från vatten, och sportdryck till mackor, saltgurka och chips. Även varm mat serveras under loppets gång.

Rönninge Backyard Run - 19 oktober

Plats: Botkyrka
Ännu en gång ska höstmörkret lysas upp av 12 h löparglädje i Rönninge. Precis som tidigare år strävar arrangören efter gemenskap, glädje och löpning i en salig blandning. Ett varv i Rönninge Backyard Run mäter 6706 meter. Banan har några längre stigningar och underlaget är asfalt och grus fördelat cirka 80/20.


Vi hoppas du hittade ett lopp som passar dig! Men vill du ha fler Backyard ultra-lopp att välja på så hittar du dom på Lopplistan.se