Den stora OCR guiden - 14 OCR lopp i Sverige 2024

OCR mud

I den här posten tipsar vi om hela 14 OCR lopp runt om i hela Sverige under 2024. Här finns det lopp för alla, oavsett nivå och ambition. Vi hoppas du hittar ditt lopp idag!


Vad är OCR lopp?

OCR är en förkortning av Obstacle Course Running. En hinderbana. Ett OCR lopp är ett komplett träningspass för hela kroppen och kombineras bland annat av löpning, simning, styrke- och smidighetshiner. Loppens banor varierar i både längd, hinder, antal hinder och avstånd mellan hinder.

OCR kryphinder

Tough Viking

Göteborg Slottsskogen- 20 april

Stockholm Stadion - 4 maj

Kungliga Djurgården - 24 augusti‌‌

Tough Viking var det första OCR loppet som kom till Sverige och varje år levererar dom flera lopp. Dom fokuserar på att arrangera lopp på attraktiva platser som tex. som de Kungliga parkerna, Olympiastadion i Stockholm och Göteborgs finaste stadspark.

Längden på banorna varierar från plats till plats och varje bana är unik. Loppet på Kungliga Djurgården är 15 km och loppen i Göteborg samt Stockholms Stadion är cirka 8 km. Innan loppet kan du kolla in banorna för att förbereda dig men kom ihåg att dessa lopp är allt annat än lätta. Så se till att träna hårt!

Toughest

Malmö - 25 maj

Stockholm - 15 juni

Göteborg - 21 september‌‌

Toughest är en serie av OCR lopp som besöker Stockholm, Göteborg och Malmö. Varje bana har sin egna specifika uppsättning av hinder och terräng. Arrangören gör sitt bästa för att uppdatera upplägget varje år så din upplevelse så minnesvärd som möjligt.

Under loppet kommer du att möta en rad olika hinder av varierande storlek och svårighetsgrad. Spring, gå, hoppa, kryp eller klättra. Valet är upp till dig. Loppen är utformade så att alla kan klara av dem på sina egna villkor.

Tylösand OCR - 4 maj

Här har vi Sveriges sandigaste OCR lopp! Banan är cirka 6.5 km. Den börjar och slutar på stranden vid ”klockan” som ligger nedanför Hotell Tylösand. Det är ungefär 30 utmanande och roliga hinder som hav, ån Tylöbäck och sanddynor ska bemästras.

Ultimate OCR - 18 maj

Ultimate OCR går i Hacksta i Åkersberga som ligger norr om Stockholm. Det är ett utmanande hinderbanelopp med över 9 km löpning och minst 35 hinder som du ska ta dig över, under och förbi. Arrangören anser att den ultimata hinderbanan innehåller moment med klättring, styrka och löpning. Så du kan räkna med att dom momenten kommer att finns med i loppet.  

Color Obstacle Rush

Göteborg - 6 juli
Stockholm - 13 juli

Color Obstacle Rush, ett färgsprakande och härligt OCR lopp på 5 km! Loppet kommer både till Stockholm och Göteborg. Det här loppet är den enda fun run med galna hinder, massor av färgstationer, musik runt om banan och skum. Banan inkluderar exempelvis uppblåsbara hinder där du kan glida, hoppa, tumla och bli trasslad. Kul va?

Color obstacle rush
Bild från Color Obstacle Rush hemsida

Monitor Battle - 19 juli

Den 21 juli är det i Filipstad du ska befinna dig i för Monitor Battle. Ett OCR som kombinerar hinderbana, swimrun och traillöpning. Du tar dig genom en bana på 6 km med 17 hinder på asfalt, stigar, i vatten och uppför väggar. I det här loppet kan du välja om du vill ställa upp själv eller som deltagare i ett 5-mannalag.

Berzerk OCR Helsingborg - 27 juli

Berzerks hinderbana är unik i då dom är den enda hinderbana som blandar stadens historia med nutidens utmaningar. Du kommer att ta dig genom Helsingborgs historia med adrenalinhöjande inslag från 1710 – slaget vid Helsingborg. Du springer under beskjutning, får höra kanoner avfyras från Karolinernas armé. Beredskapstiden under andra världskriget låter dig utmana din kropps smidighet och uthållighet, medan vikingatiden inte lämnar någon oberörd när den beryktade sköldmuren står mellan dig och målgången. Hur pepp?

Tors Trophy

3 km bana - 5 juli

12 km banan - 6 juli

Sprinten - 7 juli


Tors Trophy är ett OCR lopp som går med olika distanser över hela helgen 4-6 augusti i Krusgårdsparken! Först ut under fredagen är korta banan på 3 km. Följt av både 6 och 12 km banan på lördagen och avslutas med sprinten på söndag. Vilken distans väljer du?

Backamo OCR - 3 augusti

På Backamo Lägerplats byggs en av Sveriges största permanent hinderbanor som är öppen för allmänheten och den 12 augusti är det lopp! Banan för loppet är 5 kilomerter och 100 hinder som passar alla, i äkta Military Fitness anda! Vi tycker att det låter som att antalet hinder är ett stort hinder 😏. Antar du utmaningen?

Military fitness
Bild från Military Fitness Swedens hemsida för Backamo OCR

The Obstacle Run - 31 augusti

En OCR tävling i centrala Lidköping med start och mål vid torget. Banan är 8 km med cirka 40 hinder fördelat på 45% asfalt, 35% gräs, 20% trail. The Obstacle Run är ett lopp där fokus ligger på riktigt roliga hinder, riggar och utmaningar. Banan sträcker sig runtomkring i stadskärnan och förutom löpning i stadsmiljö blir du utmanad i olika typer av vattenhinder och terräng.

Extreme Run - 7 september

Starten på Extreme Run i Vadstena går den 2 september. Här kommer du ta dig genom en 8 km lång bana som är fullspäckad med roliga och tuffa hinder. Både din fysik och smidighet kommer att sättas på prov. I form av hiner kommer du bland annat befinna dig i vatten, klättra och hoppa.

Lomma Hinderlopp - 7 september

Lommaloppet är ett hinderlopp över drygt 3 km längs Lomma Beach med ett 30-tal olika hinder som de flesta klarar av! Överskottet från loppet kommer oavkortat att gå till att göra livet lite lättare och roligare för de i Lomma kommun som behöver det mest. Till exempel kan det vara till åtgärder för att öka tillgängligheten för funktionshindrade, äldre som behöver miljöombyte eller ungdomsaktiviteter.

Gropen Extreme - september

Alltid mitten av september. Exakt datum kommer inom kort.

Gropen Extreme är en utmaning där du kommer att få kämpa och testa dina gränser. Banan är cirka 6 km terränglöpning där du ska ta dig över 40 hinder. Här kommer du få klättra över väggar, balansera och bli lerig. Annat du kommer stöta på längs banan är rör, däck och containers. Gropen som ligger i natursköna Sunnerstaåsen, erbjuder dessutom en unik kuperad terräng med många backar, sand, grus och stenar.

Uppsala Survival Run - 22 september

Sveriges kanske mest tekniska hinderbanelopp och hittills enda Survival run! Survival är en nederländsk hinderbanesport, som skiljer sig lite från det vi känner som OCR.

I detta lopp kan du välja mellan 6 eller 10 km och du kämpar mot naturens element och en bred variation av naturliga och skapade hinder. Hindren i Survival har ganska mycket fokus på rep. Exempelvis repklättring, klättring i uppspända nät och över vatten. Mellan hindren är det löpning som gäller.


Vi hoppas du hittade ett lopp som passar dig! Vill du ha mer inspiration så hittar du det som vanligt på Lopplistan.se 👇

Lopplistan.se