Cykla Vätternrundan 2024

Cyclist

Vätternrundan, Sveriges mest ikoniska cykelevenemang! Varje år samlas tusentals cyklister från när och fjärran för att utmana sig på den legendariska 30+ milslånga banan runt Vätterns vackra kust. Vätternrundans lopp är en del av En Svensk Klassiker som genomförs av tusentals motionärer varje år.


Hur lång är Vätternrundan?

Banan är hela 315 km lång! Det erbjuds även andra distanser; 150 km (halvvättern) och 100 km (tjejvättern eller vättern 100K). Men för att ta dig runt hela sjön ska du cykla 315 km.

Vätternrundan Karta

Så här ser bankartorna ut för Vätternrundan. Start och mål går båda i Motala. Längs med bana finns det olika stop, såkallade depåer. Här får du chansen att vila och fylla på med energi. Sjukvård finns även på plats om det skulle behövas.

Blå: Vätternrundan 315 km
Brun: Halvvättern 150 km
Rosa/blå: Delad bana för Tjejvättern och Vätternrundan 100 km.

Bankartor för Vätternrundan 315-, 150- och 100 km.

Vätskedepåer finns med jämna mellanrum längs med banan och här serveras du vatten, sportdryck och enklare förtäring som exempelvis bullar.

Matdepåer där du servars varm mat finns i Jönköping, efter 104 km och är den första av två fullservicedepåerna. Här serveras du köttbullar med mos som du kan ladda upp med inför Habo-backarna. Den andra matdepån kommer i Hjo efter 171 km. Här får du njuta av varm lasagne.

Hur lång tid tar Vätternrundan?

Det korta svaret: Det beror på hur snabbt du cyklar.

🕗
Du kan själv testa genom att använda formeln:
Tid=Stäckan/Hastigheten

Här är några exempeltider:

  • Hastighet: 20 km/h = målgång efter 15,75 timmar.
  • Hastighet: 25 km/h = målgång efter 12,6 timmar.
  • Hastighet 30 km/h = målgång efter 10,6 timmar

Kom ihåg att Vätternrundan är ett långt lopp med många stopp. Du kommer behöva stanna för att fylla på vattenflaskan, gå på toa och äta mat. Satsar du på en viss tid kan det vara bra att ta med det i dina beräkningar.

Vätternrundan Resultat

Eftersom Vätternrundan är ett motionslopp och inte en tävling så får du ingen placering men alla får en tid! Du hittar resultaten: här


logo