8 Tips för att springa i värme

a runner who is running along the water

Vilket fantastiskt väder vi har haft! Med så mycket sol och värme redan i maj känns det nästan som att vara utomlands. Passa på att njuta och ge dig ut och springa. Men kom ihåg att löpning i värme kan innebära risker om vi inte är försiktiga. Här är våra åtta tips för att klara av att springa i sommarvärmen.


Tidigt eller sent på dagen

Skippa helst att springa mitt på dagen under som varmaste sommardagarna. För att undvika den mest intensiva värmen kan du planera in din löpning antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Hydrera ordentligt

Se till att du fyllt på med vatten innan löpturen, inte bara kaffe 😜. Ha gärna med en flaska under passet. Du kan ha en löparväst/ryggsäck eller hålla den i handen. Elektrolytdrycker kan vara bra att fylla på med för att ersätta de förlorade mineralerna.

Klä dig rätt

Välj kläder som är lätta och gärna tillverkade i syntetiska material som har en god förmåga att både andas och transportera bort fukt. Ta på dig ljusa kläder. De reflekterar solens strålar istället för att absorbera dem, som mörka kläder gör.

Använd solskydd

Kleta in dig i massa solkräm med hög SPF för att slippa bränna dig. Kom ihåg solglasögon och keps som ger ett extra bra skydd för ansiktet och ögonen!

Sänk tempot

Kroppen jobbar hårdare i värme för att reglera sin temperatur. Så om du sänker ditt tempo och minskar intensiteten kan du hjälpa kroppen undvika överhettning.

Välj skuggiga rutter

Sommaren är ett perfekt tillfälle att springa i skogen. Då kommer du automatiskt undan det direkta solljuset och får en behagligare tempratur att springa i.

Lyssna på din kropp

A och O är såklart att du lyssnar på kroppen. Känner du dig yr eller illamående, får huvudvärk eller blir extremt trött bör du avbryta direkt och svalka dig så fort som möjligt. Symptomen kan vara tecken på värmeslag eller uttorkning 🥵.

Anpassa din träning

Dagar då värmen är extrem kan det vara en bra idé att byta ut löpningen mot en annan träningsform. Varför inte simma? Eller spring inne på gymmet.

Vi hoppas såklart att sommaren kommer med soliga och varma dagar! Men också att du tar hand om dig själv och är försiktig under de varma löppassen. Lycka till med löpningen i sommar ☀️


Lopplistan logo